Muodin tarinoita

Paola Suhonen sanoo aloittaneensa Ivana Helsingin henkilökohtaisena taideprojektina. Olikin todella kiinnostavaa kuulla, kun hän itse esitteli Designmuseon näyttelyn ja kertoi kunkin malliston syntyyn vaikuttaneista, hyvinkin henkilökohtaisista tapahtumista ja tarinoista. Paola Suhoselle tärkeitä ovat tarina, poeettinen visuaalisuus ja kokonaistunnelma. ”Suomalaisuudessa on kaunis melankolinen pohjavire. Siinä ovat läsnä luonnon läheisyys ja vuodenaikojen vaihtelun kontrastisuus.” Myös Merja Salo totesi luennossaan muotikuvauksen historiasta, että juuri luonto on suomalaisen muodin erityispiirre.

SUUNNITTELIJATAPAAMINEN DESIGNMUSEOSSA SEURAAVAN KERRAN TIISTAINA 19.3. KLO 18.00-19.00. SUOSITTELEN!

fasan

FASAANI

syksy/talvi 2007

Malliston taustalla on mieltä vaivannut muisto ala-asteella samalla luokalla olleesta pojasta, joka tappoi koulun pihalle eksyneen liikuntakyvyttömän fasaanin. Veitsiä, vakosamettia, silkkitunikoita, linnunpäitä. Mallistossa yhdistyy julmuus ja kauneus. Fasaani-kuosissa on vastakohtaisia elementtejä. Tämän malliston neuleet herättivät brittiläisen Top Shopin mielenkiinnon ja Paola Suhonen valittiin guest designeriksi a/w 2006 sesonkiin.

IMG_4997

LEAVING CIRCUS

kesä 2010

”There is a thin line between being lonely or free.” Leaving Circus mallistossa liikutaan yksinäisyyden ja vapauden välimaastossa. Ovatko tytöt karanneet, karkoitetut vai kadonneet sirkuksesta? Malliston mielentila on hilpeän pelottava. Siihen liittyvä lyhytelokuva kuvattiin Texasissa lähellä Meksikon rajaa, maalla, joka ei ole kenenkään, rajalla, josta voi palata tai lähteä eteenpäin.

IMG_4987

STARRAIN

syksy/talvi 2009

New Yorkiin muuttanut Paola tuntee koti-ikävää ja kaipaa tummaa pakkasyötaivasta, tuhansia tähtiä ja sädehtivää lumihankea. Brooklyniläisen vuokratalon katolla voi maata leudossa syysyössä ja katsella samoja tähtiä. Mallisto kertoo koti-ikävästä, lähdön tunnelmasta, uusista unelmista, tähdenlennoista ja haaveista.

IMG_4996

WHERE THE FUCK IS MY SAILOR

kevät/kesä 2011

Kuolleiden merimiesten iholla valokuvatut tatuoinnit ovat nähneet uusia satamia ja valtameriä kertoen omaa tarinaansa. Klassikkotatuoinnit jatkavat elämäänsä vaatteessa, jonkun toisen ihmisen iholla. Mallisto esiteltiin ensimmäisenä Ivana Helsinki -mallistona New Yorkin muotiviikoilla.

IMG_4994

ROTTERDAM

syksy/talvi 2013

Sukulaissedän vanhassa valokuvassa komeilee ahavoitunut merimies, taustalla sataman ilolintuja. Kuvassa on odottava, lähdön ja tulon tunnelma, haikeutta ja kaihoa. Ulkona paukkuu pakkanen, satama on jäässä, Rotterdamin satamassa odotetaan kotiinpaluuta. Viski lämmittää, öljylamput palavat, tuliaisina tropiikista on taateleita ja viikunoita. Nämä tunnelmat inspiroivat graafiseen kuosiin ja  60-lukulaiseen värimaailmaan.

Mainokset

14 ajatusta artikkelista “Muodin tarinoita

 1. iraainohelmikatja sanoo:

  paola suhosen vaatteisiin liittyy mielenkiintoisia tarinoita!

  -ira

  • meikunkuvis sanoo:

   Eikö vain! Kuosien maailma avautuu ihan uudella tavalla, kun on kuullut niihin liittyviä tarinoita. Tuo Starrain/Tähtisade ja kertomus koti-ikävästä miljoonakaupungissa sai minut ihan liikuttumaan, eläydyin siihen niin. Paolan tarinat ovat hyvä esimerkki siitä, kuinka taiteilija voi ammentaa aiheita ja inspiraatiota omasta elämästään, muistoista ja tapahtumista.

 2. aino sanoo:

  mun lemppari oli henkilökohtaisesti LEAVING CIRCUS, harrastan sirkuskoulua ja se tuli heti mieleen tosta kuosista vaikka en edes kerennyt lukea tekstiä 🙂

  • meikunkuvis sanoo:

   Tuon kuva vasemmassa reunassa näkyy puuhevonen, joita mallit vetivät perässään näytöksessä. Kuulin, että Paolan siskonmies oli nikkaroinut ne.

 3. Sunshine sanoo:

  Tarinat kuoseista ovat mielenkiintoisia ja ne avaavat hienosti Paola Suhosen maailmaa, hänen muistojaan ja tunteitaan. Pidin jo silloin avajaisissa tuosta Tähtisateesta, mutta tarinan jälkeen vielä enemmän. En pidä Fasaani kuosista, koska muisto johon se pohjautuu on niin synkkä.

 4. Jasmin sanoo:

  Noi tarinat avaa hienosti malliston/kuosin. Tosta fasaani -kuosistakaan ei huomaa tai tajua miten synkkä ja surullinen tarina sen taustalla on, mut nyt kun kuuli noi tarinat nii jotenki.. arvostaa enemmän sitä vaatetta. Ainakin mä.
  No mut kuitenkin, mun oma lemppari oli ehkä toi ”Where the fuck is my sailor” tai sitten se bambikuosi. Tykkäsin niiden kaikista yksityiskohdista. 🙂

 5. Helmi sanoo:

  Tykkään tosi paljon siitä ajatuksesta että noilla kaikilla printeillä ja mallistoilla on oma itsenäinen tarinansa ja miten paljon niiden ympärillä on tunnelmaa ja muistoja. Ite en ollut hirveen innostunut noista vaatteista tai kankaista ennen, mutta kun kuulee noi tarinat niin herää heti sellanen kiinnostus. 🙂

 6. Anna sanoo:

  Pidän eniten STARRAIN-kuosista, sillä tarinaan sen takan on helppo samaistua, ainakin jollain tavalla. Muutenkin, aina koiraa viedessä iltalenkillä tulee katseltua tähtiä ja etsiskeltyä eri tähtikuvioita. Tähdet on vaan kivoja v___v
  Näyttelyssä oli myös jokin kuosi jonka niemä en muista (apua D8), mutta pidän siitä, sillä siinä katosta roikkui erittäin suuri unisieppari ja mun maailmassa unisiepparit on ihania ❤ :'D

 7. anette sanoo:

  Fasaani-ja Starrain kuosit ovat omia suosikkejani, mutta kaikki ovat kyllä todella nättejä. Kuosien taustalla olevat tarinat kertovat Paolasta ja se on mielenkiintoista, että hän kykenee luomaan menneisyydestään/elämästään taidetta. Siitä sain inspiraatiota myös äidinkielen tarinaan

 8. Marita sanoo:

  Unisieppari liittyi kevät/kesä 2012 mallistoon Indian Summer. Kannattaa käydä katsomassa Ivana Helsingin nettisivuilla kohdasta ”Collections” kuvia muistakin kuin tämän postauksen mallistoista.
  http://www.ivanahelsinki.com/collections/

 9. Saana sanoo:

  Indian summer oli ehkä lempparini kuoseista, sen videopätkäkin Amos Anderssonin museossa oli kiva. Pidin myös västäräkkikuviosta. Mielenkiintoista, että kaikkien kuosien takana on Paolan muistoja menneisyydestä. Se toi uudenlaista ulottuvuutta näyttelyyn. Fasaanin taustatarina oli kyllä surullinen.

 10. Ekaterina sanoo:

  Starrain oli mun lemppari tossa näyttelyssä, tykkään tähdistä tosi paljon ja noissa vaatteissa on ihanat tähtiprintit!

 11. pauli sanoo:

  Lonely Tiger mallisto on ihana. Tiikerit ovat todella kauniita eläimiä ja niiden luonteeseen on helppo samaistua. Ja mun ekan marsun (jonka sain 6-vuotiaana) nimi oli Tiikeri.

 12. verna sanoo:

  Ite tykkäsin eniten Starrain ja Leaving Circus mallistoista. 🙂

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

Mainokset