Trashion – luento kierrätysmuodista

TRASH + FASHION = TRASHION

Outi Pyy luennoi meille kierätysmuodista 18.3.2013. Oli hämmästyttävää kuulla, että Suomessa heitetään vuodessa saman verran tekstiilejä pois kuin niitä tuodaan myyntiin. Suomessa syntyy vaatejätettä 120 miljoonaa kiloa, joka tarkoittaa 17 kiloa vaatejätettä asukasta kohden. Lisää tietoa asiasta löytyy täältä. Uusien vaatteiden tuottaminen kuluttaa luontoa, joten vaatteet olisi tärkeää uusiokäyttää tekemällä materiaalista uusia, käyttökelpoisia ja muodikkaita vaatteita.

Outi Pyy kustomoi vaatteita eli asiakas ostaa vaatteen esim. kirpparilta ja Outi muokkaa sen hänen näköisekseen. Outi kertoi, että on tehnyt myös omia vaatteitaan kustomoiden esim. antanut farkkunsa pupuille pureskeltavaksi ja ajanut autolla housujensa päältä vain kokeillakseen miltä vaate tulisi näyttämään. Hän on tehnyt mm. Laura Birnin linnanjuhlan iltapuvun vanhoista nahkatakeista. Ekologisempaa muotia on: hukkajätteen käyttö, luomu, reilun kaupan vaatteet, paikallisesti tuotettu, kirpputorit ja lainaaminen. Jokainen voi itse tehdä kierrätysmuotia, koska Outin mielestä oma tyyli ja oma kädenjälki on tärkeää näkyä.

Kierrätysmuotia voi tehdä melkein mistä vain esim. jätesäkeistä, sukkahousuista, t-paidoista tai vaikkapa espanjalaisista viuhkoista. On tärkeää muistaa, ettei trashionissa ole virheitä vain yllättäviä loppuja. Outi kirjoittaa omia blogeja, joita kannattaa käydä katsomassa:  OutsaPop ja Outilespyy. Outi on tehnyt yhdessä Mikko Rasilan ja Hanna Linkolan kanssa kirjan Trashion! Tee itse huippumuotisi.

16.-27.3. on Outin ja Mert Otsamon pukuja esillä Kiseleffin talossa näyttelyssä Armada. Alla olevat kuvat ovat tästä näyttelystä.

Mainokset

10 ajatusta artikkelista “Trashion – luento kierrätysmuodista

 1. Anna sanoo:

  Outi Pyyn luento oli todella kiinnostava, mulla ei ainakaan tullut kertaakaan tylsää sitä kuunnellessa. Hämmästyin aikalailla, kun sain tietää kuinka paljon pelkästään Suomessa heitetään tekstiilijätettä hukkaan! Tulee kyllä tästä lähtien katsottua paljon tarkemmin mitä teen millekin vaatteelle, ennenkuin heitän pois. Outi piti luentoa tosiaan kiinnostavana koko ajan, joten ei ruvennut yhtään haukottamaan kun kuunteli niitä juttuja. Eli sii kaikin puolin mahtava luento! 8D

 2. Heini sanoo:

  Joo se oli tosi kiinnostavaa! Jotenkin sanasta ’luento’ tulee aina mieleen jotain tylsää, mutta tämä oli kaikkea muuta, alkoi tehdä itsekin mieli tehdä itse ”trashionia” 🙂 Eli kiitos Outi Pyy!

 3. Aino sanoo:

  Siinä oli ladeltu faktoja, sekaan hauskoja kuvia ja omia mielipiteitä. Tosi innostava ja kannustava, esimerkki meille kaikille ! Oli myös hauskaa kun hän oli luetellut muutaman kierrätysblogin, kävin katsomassa ja hienoja oli 😉

 4. anette sanoo:

  Ärh! Voi että ottaa päähän kun en pääsyt paikalle. Kuvat ovat todella hienoja ja on mukavaa, että ns. ”roskista” voi tehdä ihan yhtä hyvää muotia kuin kalliista kankaistakin.
  Ajattelin itse kokeilla tehdä vanhoista vaatteita tyylikkäämpiä.

 5. Saana sanoo:

  Outi Pyy luennoi uskomattoman kiinnostavasti! Mielenkiinto säilyi aivan loppuun asti. Oli hätkäyttävää kuulla miten kaatopaikalle menee saman verran tekstiilejä vuodessa kuin vaatekauppoihin viedään vaatteita. Outin luomuksista parhaiten mieleeni jäivät kravaateista tehty mekko ja vetskarikaulakorut. Tuo farkuista tehdyn hameen kuva yläpuolella on hieno! Trashionin itse tekeminen voisi olla kivaa.

 6. Helmi sanoo:

  Luento oli tosi kiinnostava, ja aloin heti miettiä mitä omia vaatteita voisi muokata (:

 7. pauli sanoo:

  Itsekin pidin luennosta tosi paljon. Nyt ainakin alan miettimään vaatteiden alkuperää ja huoltoa paljon enemmän. Vois koikella saada jotain käyttökelpoista aikaan mun isosta kasasta vanhoja vaateita.

 8. Ekaterina sanoo:

  Outi Pyy kertoi Trashionista paljon kiinnostavia asioita! Oli mukava että Outi Pyy on kertonut sen omasta kokemuksesta kun hän kävi katsomassa kierätyskeskusta. Trashion blogit ovat ihania, kävin myös katsomassa niitä (;

 9. anahango sanoo:

  Pidin kuunnella , mitä Outi Pyy sanoi meille noin trashion

 10. anaoliviasaanasofia sanoo:

  In this course I learnt this fashion can be made out of anything to do with material. I loved it plus it was very interesting to learn not just look.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

Mainokset